Ülkemizde ki değişen faktörel sebeplerden dolayı insanlar yurt dışına çıkmayı mantıklı buluyor. Genellikle Avrupa'ya yerleşen Türkler orada nasıl iş bulacağı konusunda ve o ülkenin kanunları hakkında bilinçsiz bir şekilde hareket ediyorlar. Bu yazımızda da Hollanda'da nasıl iş bulabilirim? Konulu makaleyi ele alacağız.


1. Amacınızı Belirleyin

Yurt dışına çıkmanızın sebebi kendimizce nedir? Kariyer hedefleriniz nelerdir? Öncelikle bu sorularınıza yanıt vermeniz gerekir, bunun içinde sitemizde gir çok meslek ve maaşları konusunda makalalerimiz mevcut. Elinizden ne iş gelir, sanatınız nedir, neleri yaparken hoşlanırsınız gibi sorulara kendinizce cevaplar vererek kariyer planı yapmanız gerekir. Bir çok kişi "ne iş olursa çalışırım" mantığında ilerlese de bir zaman sonra kendi mesleği/sanatı varken neden başka işte çalışayım ki? mantığına düşmektedir. Aslında süreç de böyle başlamış olur.

2. Kendinizi Sürekli Geliştirin
Hiç kimse dört dörtlük değildir, bir işi yapmak istiyorsanız sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekir. O işte en iyisi olmak için herkesten fazla emek ve uğraşmalısınız. Hollanda'da işçi sınıfına büyük önem ve değer verilir bu yüzden çalıştığınızın karşılığını kat ve kat alacaksınızdır. Her işin zorluğu olduğu gibi kendi sanatınız üzerinde kendinizi kanıtlamanız zaman alabilir fakat daha sonrasında kesilen kumaşın devamı gelecek ve gösterdiğiniz tüm çabaların karşılığını alacaksınızdır.

3. Hollanda İş Bulma Süreci
Bir çok ülkede olduğu gibi Hollanda'da da iş bulma konusunda başta zorluklar çekebilirsiniz fakat bunun çözümleri mevcut. Genellikle insanlar iş bulma siteleri, linkedln, monster, gibi uluslararası global sitelerden iş bulmaktadırlar (tavsiye değildir araştırmadır). Bu ve benzeri siteler üzerinden kendi sanatınız üzeri mesleki işler bulmakta yardımcı olabilirler. Ayrıca "werk.nl" platformundan da Hollanda'da daki Türklere özel iş fırsatları da mevcuttur, incelemenizde fayda var diyebiliriz.

4. Dil Bilmenin Önemi
Avrupa'da hangi ülkeye giderseniz gidin oranın kültürünü, yöresini ve dilini su gibi bilmeniz gerekmektedir. Nasıl ki Türkiyede ki insanlar dil bilmeden iş bulamıyorlarsa bu sistem Hollanda'da da bu şekilde işlemektedir. Hollandaca diye bir dil yoktur fakat nüfusun çoğunluğu Flemenkçe dilini bilir ve konuşur. Bu dil ispanyolcaya ve Portekizceye çok benzemekte ikisinden birini biliyorsanız bu dili öğrenmeniz zor olmayacaktır. İngilizce'yi hiç hesaba katmıyorum bile.

4. Yardımlaşma ve Beraberlik
Hollanda'da yalnızlık çekiyor olmanız gayet normaldir, buda iş bulamamanızın bir diğer sebeplerinden biridir. Sosyalleşememek, bir aktivite sahibi olamamak iş bulamama sorunun ana nedenleridir, burda ki tek çözüm, Türk grupları, yardımlaşma türk dernekleri, sosyalleşme platformlarını tercih etmeniz olacaktır. İnsanlarla iletişim halinde olmak iş bulmanız için bir referans olacaktır.



Hollanda'da iş bulmak, Türk vatandaşları için birçok fırsat sunmakla birlikte, rekabetçi bir iş piyasasına girme ve yeni bir kültüre uyum sağlama zorluklarını da beraberinde getirir. Ancak, doğru bilgiye sahip olmak, dil becerilerini geliştirmek, mesleki nitelikleri artırmak ve yerel toplulukla etkileşime geçmek, bu süreci başarıyla yönetmenin anahtarlarıdır. Hollanda'da iş arama ve kariyer yapma yolculuğunuzda sabırlı ve kararlı olmak, sonunda istediğiniz sonuçlara ulaşman

Yorum

Daha yeni Daha eski